"Jag vill fortsätta ha en bra relation med mina bröder, tänk om vi inte skulle kunna fortsätta fira jul ihop?"

En ung tjej deltog på en av våra föreläsningar. Hon satt tyst men lyssnade med stort intresse och efteråt kom hon fram och frågade om vi hade möjlighet att träffa henne och hennes pappa. Pappan är majoritetsägare i ett företag som dottern arbetar i. Det finns en delägare till. Nu vill pappan dra sig tillbaka och successivt lämna företaget.

Sin ägarandel vill han lämna till dottern. Dottern vill gärna bli delägare och driva företaget vidare, så hon är väldigt glad över att få ta över pappans aktier. Det enda som får henne att tveka är hennes syskon. Hon har fyra syskon, ingen av dem är engagerad i företaget men hon tänker ändå på hur de ska reagera om hon får företaget. Då vi träffade dottern och pappan första gången pratade vi inledningsvis om företagets verksam­het, lönsamhet och historia. Men ganska snabbt styrde vi över frågorna till mer personliga frågor.

Pappan såg den optimala ägarskifteslösningen i att dottern tog över. Den andra delägaren såg det också som en bra lösning förutsatt att han fick VD-rollen. Dottern tyckte också att det var en bra lösning förutsatt att saken hade diskuterats med hennes syskon. Då frågan ställdes till syskonen om någon var intresserad av att gå in som delägare visade ett av syskonen intresse, så nu driver två av syskonen företaget tillsammans med den andra delägaren. Pappans aktier ska nu fördelas så att alla barnen upplever det som rättvist. Här gäller det att lyfta helhetsperspektivet för att skapa förståelse mellan alla involverades tankar och känslor. 

Frågeställningarna är många. Hur ska processen gå till för att alla ska uppleva att de har fått vara delaktiga? Hur ska pappan känna att det blir rättvisa mellan barnen? Hur ska lösningen se ut för att alla relationer ska vara som tidigare? Vad har syskonen tackat ja respektive nej till egentligen? Vad händer om företagets resultat skapar ekonomiskt oberoende för delägarna? Hur kan en råd­givare bidra i detta läge?

Företag i Falun Borlänge-regionen med 30 miljoner i omsättning.
Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.